Biografije

DIMITRIJEVIĆI-RAFAILOVIĆI jedanaest slikara, ikonopisaca i freskopisaca iz Risna čija delatnost od prve potpisane ikone 1680. godine traje neprkinuto skoro dva stoleća. O njihovom životu i radu nema skoro nikakvih podataka, informacije o godinama rođenja i smrti, školovanju, pojedinačnim sudbinama skoro da ne postoje. Jedina svedočanstva su njihova dela po kojima se prosuđuju likovni uzori i estetski dometi koje su dosezali i zapisi koje su na njima ostavili, odakle se mogu pročitati imena poručilaca, ponekad datum i retko ime slikara.

Tek u drugoj polovini XX veka pojavljuju se prvi ozbiljni tekstovi o bokokotorskim slikarima. Do tada se istraživači uglavnom bave beleženjem zapisa i odgonetanju njihovog porekla i zavičaja. Dimitrije i Gavrilo će 1713. god. će na ikoni Uspenja Bogorodice iz manastira Morača, koju su zajedno radili, ostaviti dragocene podatke. Dimitrije, kao drugi priložnik ove ikone, ostaviće po jedan cekin za dedu Davida, babu Ljiljanu, oca Bosna, majku Danicu, suprugu Femu, kojoj je monaško ime Marija, i jedan za svoju dušu. Ovakva vrsta zapisa ostavlja se u sredini gde su ljudi poznavali imenovane pa se zaključuje da je zavičaj Dimitrijevih predaka na području oko manastira Morača. Roditelji će ostati u moračkom kraju, Gavrilo takođe a Dimitrije svoju porodicu seli u Risan oko 1680. god. o čemu govore podaci iz Risanskog katatsika iz 1705. godine. Prve Dimitrijeve ikone iz 1680. god. nalaze se u crkvi sv. Petra i Pavla u Risnu. Četiri njegova sina, Gavrilo, Rafailo,Đorđe i Danilo prezivaju se po ocu Dimitrijevići. Rafailovi sinovi Petar i Vasilije, koji nastavljaju porodičnu trdiciju slikanja, prezivaju se po njemu Rafailovići. Tada se ukida običaj da se prezime izvodi iz očevog imena. Sledeća generacija, Đorđe i Hristofor, Vasilijevi sinovi i Hristoforovi sinovi Jovo i Ivo, koji će se svi baviti ikonopisom, ostaće Rafailovići.

Porodica ceo XVIII vek provodi u Risnu. Vasilije seli porodicu krajem veka u gornji Grbalj gde će živeti njegovi potomci. U Sutvari se nalaze se nalaze grobovi poslednjih slikara.